De UKB/SHB werkgroep Information Literacy houdt zich bezig met alle aspecten op het gebied van informatievaardigheid (en gerelateerde vaardigheden als digitale, data- en AI-vaardigheden). De ambitie is om door samenwerking en het open delen van kennis en onderwijsmaterialen de ondersteuning van informatievaardigheid landelijk naar een hoger plan te tillen.
Aandachtsgebieden
- Kwaliteit en standaardisatie van het vakgebied information literacy: denk hierbij aan vertaling van vakinhoudelijke ontwikkelingen naar de onderwijspraktijk, didactiek, toetsing en meetbaar maken van de effectiviteit van trainingen;
- Delen en ontwikkelen van onderwijsmaterialen;
- Kennisdeling en communicatie. naast kennisdeling via onze website, organiseren we ook workshops/webinars en de halfjaarlijkse LOOWI bijeenkomst georganiseerd.
Voor meer informatie over de ambities, activiteiten en planning van de werkgroep kun je het Ambitieplan 2021-2024 en het Jaarplan 2025 downloaden.
Subwerkgroepen
De werkgroep heeft ook drie subwerkgroepen om als HO-bibliotheken beter te kunnen inspelen op ontwikkelingen in de maatschappij en in het onderwijs. Het gaat om:
- IL Onderwijskundigen: Deze werkgroep bestaat uit informatiespecialisten die ook onderwijskundige zijn. Het doel is om de didactiek van collega informatiespecialisten naar een hoger plan te tillen.
- AI literacy: De snelle ontwikkelingen op het gebied van (Gen)AI waren reden voor het oprichten van deze werkgroep. (Gen)AI raakt direct aan verschillende literacies waaronder information, data- en digital literacy. Het doel is om collega informatiespecialisten te helpen bij het bieden van ondersteuning bij de verschillende HO-instellingen.
- Data Literacy: Deze werkgroep is in het leven geroepen om bibliotheekondersteuning op het gebied van data literacy te bevorderen.
Lopende projecten
- Project Boost je collectie: Voor het Npuls Project ‘Boost je collectie’ is €50.000 subsidie beschikbaar gesteld om de Information Literacy collectie in edusources een boost te geven, het gaat dan o.a. om het beter vindbaar en toegankelijk maken ervan en het verbeteren van workflows, procedures en metadata. Ook is een deel is bestemd voor de WUR t.b.v. van de creatie van elearning-modules.
- Project Delen Digital skills Onderwijsmaterialen: om een zo breed mogelijk draagvak te creëren, werken we in dit project samen met de UKB werkgroepen Digital Scholarship en Research Data, de UKB/SHB werkgroep B-OOO en de werkgroepen HBO-DCC en LCRDM. Deel van het project is o.a. het maken van een taxonomie en een kwaliteitsmodel. Meer informatie.
- Edubadges Information Literacy: implementatietraject: In de eerste fase van project Edubadges is een framework voor digitale certificaten in informatievaardigheid ontwikkeld, maar implementatie blijkt voor veel instellingen nog te vroeg. Er is behoefte aan nationale consensus over informatievaardigheidsonderwijs, wat zal leiden tot werksessies over leeruitkomsten, activiteiten en toetsing per niveau.
Afgeronde projecten
-
- Delen en hergebruik van onderwijsmaterialen informatievaardigheidsonderwijs
- Project delen toetsvragen: landelijke toetsvragenbank met 746 actuele vragen over informatievaardigheid.. Voor toegang kun je contact opnemen met Dorien van Mulukom
- APA7 video’s en libguides
- Edubadges Information Literacy (1): Edubadges zijn digitale certificaten waarmee aangetoond kan worden dat iemand bepaalde kennis of vaardigheden bezit. In deze eerste fase is een framework edubadges ontwikkeld. Meer informatie
Lees meer op website van de werkgroep.
Leden
De werkgroep bestaat uit twaalf vertegenwoordigers van universiteiten en hogescholen. Daarnaast heeft de werkgroep een ‘buitenring’ die bestaat uit contactpersonen van alle hogere onderwijsinstellingen.
- Martijn Kleppe – KB Den Haag – UKB liaison
- Gerdie Limonard – Hogeschool van Amsterdam – SHB liaison
- Harrie van der Meer – Universiteit van Amsterdam/Hogeschool van Amsterdam – voorzitter
- Lieke Haverkort – Politieacademie Apeldoorn – secretaris
- Henrietta Hazen – Universiteit Maastricht
- Leonie Kamminga – Wageningen University & Research
- Kim Dibbets – Vrije Universiteit
- Nikki Hooijerink – Hogeschool Arnhem en Nijmegen
- Maaike Verweij – Hogeschool Utrecht
- Mariëtte Vissers – Avans Hogeschool
- Frea Haandrikman (Erasmus Universiteit)
- Lieme Sloot (Hogeschool Rotterdam)
- Heleen van Maanen (Koninklijke Bibliotheek)