Missie en prioriteiten

UKB is sinds 1976 het samenwerkingsverband van de 13 Universiteitsbibliotheken en de KB Nationale Bibliotheek in Nederland.

Missie

UKB stelt zich ten doel

  • de wetenschappelijke vooruitgang te ondersteunen en te versnellen door het bevorderen en faciliteren van duurzame (open) kennis voor iedereen, en;
  • te zorgen voor betrouwbare kennis die duurzaam vrij beschikbaar is.

UKB tracht dit doel te bereiken door samen te werken op de volgende terreinen:

UKB tracht het doel verder te bereiken door:

  • kennisdeling en kennisbevordering en belangenbehartiging door samenwerking met relevante universitaire verbanden, nationale en internationale vakverenigingen en organisaties van bibliotheken en aanpalende werkterreinen;
  • belangenbehartiging van UKB bij overheden en de vereniging Universiteiten van Nederland (UNL);
  • gezamenlijk aanvragen van subsidies, en;
  • aangaan van licenties ten behoeve van partijen en geassocieerde instellingen (UKB-licenties).

Prioriteiten 2024-2025

In 2024 en 2025 prioriteert UKB de volgende onderwerpen:

Positionering

Alle universiteitsbibliotheken hebben te maken met een omgeving die snel verandert. Door digitalisering van het primaire proces van onderzoek en onderwijs verandert ook de ondersteuning daarvan. Dit werkt door in de dienstverlening van de bibliotheek, en leidt bijvoorbeeld tot nieuwe functieprofielen zoals de data steward, de data manager en de research software engineer. Hiernaast is de verschijningsvorm van wetenschappelijke output veel breder geworden: naast tekst zijn er data, software, algoritmen, AI modellen etc. Ook de verbreding van taken van de UB (bijvoorbeeld Open Science, Civic Engagement, Erfgoed, Kunst, Library as a third Space) heeft gevolgen voor de positionering van de UB binnen de universiteit en daarbuiten. Binnen het thema positionering adresseren we de strategische vraagstukken die spelen voor iedere UB als gevolg van het snel veranderende speelveld. Welke taken zitten in de kern van wat we doen en zullen daar ook blijven, en welke taken zitten meer in de periferie? Hoe verhouden we ons tot de (interne) organisatie, en hoe positioneren we ons richting te toekomst?

Open scholarly communication

De universiteitsbibliotheken en de KB Nationale bibliotheek bevorderen open wetenschap en onderwijs en ondersteunen gebruikers om hier optimaal gebruik van te maken. Zij bieden de buitenwereld toegang tot de wetenschappelijke kennis en benadrukken de maatschappelijke relevantie van het Nederlandse onderwijs en onderzoek. Lees meer over hoe UKB samenwerkt om de transitie naar Open Science te bereiken.

Ontwikkeling van competenties en vaardigheden

UKB speelt in op de veranderende informatiewereld en de evoluerende rol van bibliotheken. De bibliotheken werken aan de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers door kennisdeling, samenwerking en gezamenlijke competentieontwikkeling te bevorderen. Lees meer over hoe UKB samenwerkt om deze prioriteit te helpen realiseren.

UKB faciliteert vakspecifieke werkgroepen en ondersteunt UKBsis, een gezamenlijk programma ten behoeve van de Scholarly Information Services. Hiermee biedt UKB een platform voor samenwerking en kennisdeling.