UKBsis

UKBsis, het programma voor gezamenlijke ‘Scholarly Information Services’

  • richt zich op het realiseren van duurzame deals met uitgevers voor toegang tot wetenschappelijke informatie en open access publiceren;
  • ondersteunt onderhandelteams en zorgt voor verdere verbetering van het contractmanagement;
  • versterkt de nationale regie op onderhandelingen, onderdeel van de VSNU Roadmap Open Access.

UKBsis zorgt voor extra efficiëntie en slagkracht. Bovendien zorgt het programma ervoor dat universitaire open access specialisten zich minder bezig te hoeven houden met administratieve zaken en zich sterker kunnen richten op het ondersteunen van onderzoekers. UKBsis zoekt nadrukkelijk internationale samenwerking met andere consortia om de transitie richting 100% open access op een duurzame manier te realiseren.

Een resultaat van het programma is de realisatie van een datahub die gegevens bevat van ruim 400.000 wetenschappelijke artikelen van Nederlandse instellingen sinds 2018. Hierbij verzamelen we uit ruim 30 verschillende bronnen informatie over artikel, tijdschrift, uitgever, corresponding auteur, instelling, open access licentie, publicatiedatum, kostenindicatie en financier. Instellingen hebben via een eigen dashboard toegang tot deze data. De meeste databronnen die gebruikt worden zijn open, waaronder: Crossref, OpenAire, Unpaywall, DOAJ en OpenAPC.

Datahub UKBsis

Arjan Schalken geeft als programmamanager leiding aan UKBsis.

Vanuit UKB participeren de volgende collega’s in het programma:

Hanneke Coolen – Universiteit Utrecht
Maaike Koperdraad – Universiteit Utrecht
Myrthe Mensink– Universiteit Utrecht
Corrie Snijder – Wageningen University and Research

UKBSis English

Terug naar overzicht