User Experience (UX)

De werkgroep User Experience (UX) werkt aan communitybuilding, kennisdeling en samenwerking t.a.v. het brede spectrum aan UX-activiteiten binnen universiteitsbibliotheken.

Doel/Ambitie

Het doel van de werkgroep User Experience (UX) is om binnen de Nederlandse universiteitsbibliotheken een community te bieden aan bibliotheekmedewerkers die zich op een of andere manier bezighouden met UX-activiteiten. In deze community bieden we een platform om kennis te delen over UX-technieken en thema’s, vragen te stellen, kijken waar samenwerking mogelijk is en om trainingen te faciliteren.
De ambitie van de werkgroep is om de kennis en kunde en het belang van User Experience in bibliotheken een stevige basis te bieden.

Werkwijze

De werkgroep organiseert twee keer per jaar een community dag, telkens georganiseerd door een andere UB. Aan de hand van een of meerdere thema’s worden presentaties verzorgd door leden uit de community.
Daarnaast wordt er enkele keren per jaar een nieuwsbrief uitgestuurd naar alle belangstellenden. Deze nieuwsbrieven zijn terug te vinden in de UKB Teams omgeving. Daar kunnen ook andere documenten worden gedeeld en vragen worden gesteld.
In 2024 wordt een landelijke (meerdaagse) workshop georganiseerd over UX-technieken. De workshop zal verzorgd worden door Andy Priestner. Meer informatie volgt via de community.

Documenten/links

Weave: Journal Of Library User Experience
Andy Priestner, consulting and training
UXlibs

Leden

Momenteel bestaat de werkgroep uit drie vaste leden. Zij zijn tevens de initiatiefnemers voor het oprichten van de werkgroep.

Henrietta Hazen – Maastricht University (contactpersoon)
Marjanne Goossens –  Wageningen University
Larissa Tijsterman – Universiteit van Amsterdam

We streven er naar om dit jaar voor elke UB een vaste contactpersoon aan te wijzen. Tot die tijd maken we gebruik van een mailinglijst/community waar iedereen die interesse heeft zich bij kan aansluiten.

Terug naar overzicht