Nieuws

Online portfolio over Open Access Week 2024

Van 21 tot en met 27 oktober 2024 is het de Internationale Open Access Week. Het thema van de Open Access Week dit jaar is ‘Community over Commercialization’. Ter gelegenheid hiervan schreef Jeroen Sondervan, programmaleider open scholarly communication bij Open Science NL / NWO, een overzicht van de huidige ontwikkelingen en uitdagingen.

Tijdens de Open Access Week zal er veel aandacht zijn voor het zogenaamde diamond open access-model. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa en andere delen van de wereld krijgt dit open access-model hernieuwde aandacht. Dit wordt gevoed door groeiende zorgen over de steeds grotere invloed van een tegenwoordig kleine groep zeer winstgevende academische uitgevers die het volledige speelveld van wetenschappelijke tijdschriften en open access-publicaties in handen hebben.

Naast deze blogpost publiceren NWO en Open Science NL, in samenwerking met de UNL/UKB-projectgroep Diamond Open Access in Nederland, een online portfolio met verschillende bijdragen van redacteuren, platforms en uitgevers over het diamond open access-model. Deze artikelen illustreren de levendige ontwikkelingen in Nederland rond dit community-driven open access-model. Het portfolio bevat bijdragen van Sible Andringa, Sarahanne Field, Just de Leeuwe, Jan Willem Wijnen en Maria Constantin.Ga naar het online portfolio.