Event

Symposium Het decentrale web en Solid: scenario’s voor de toekomst

14-06-2023 tot 14-06-2023
Aula van de KB Nationale Bibliotheek in Den Haag
Informatie en aanmelden

Samen met meemoo, de UGent en het Platform Linked Data Nederland (PLDN) organiseert het NDE op 14 juni een event in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. We praten je bij over actuele ontwikkelingen rondom het decentrale web en Solid vanuit een breder erfgoed-, media-, onderzoeks- en communityperspectief.

Op dit symposium worden de resultaten gepresenteerd van NDE-Onderzoeksprogramma naar decentrale netwerken, dat door UGent, meemoo en KB is uitgevoerd. Tijdens deze middag nemen we je mee langs verschillende ontwikkelingen om een verbeterde versie van het World Wide Web te realiseren. We kijken naar het belang van verdere decentralisatie en hoe we daar vanuit Nederland en België op inspringen met concrete initiatieven. Voorbeelden van deze initiatieven zijn projecten binnen de wetenschap, erfgoedsector, mediasector en de activiteiten van Solid Communities in Nederland en België.

Programma

Sprekers zijn Herbert Van de Sompel (UGent, DANS), Patrick Hochstenbach (UGent) en Miel Vander Sande (meemoo), Martijn van Dam (De Nederlandse Datakluis), Gijs van den Beucken (Solid Community Foundation – Netherlands), Steven Dewaele (UGent-imec) en Tim Theys (UGent-imec). Dagvoorzitter is Rosemarie van der Veen-Oei (KB)

13:00 – 13:30       Inloop
13:30 – 13:40       Welkom – Rosemarie van der Veen-Oei (dagvoorzitter)
13:40 – 14:10       Visie op de decentrale web ontwikkelingen – Herbert Van de Sompel
14:10 – 15.10       Introductie in Solid en decentrale netwerken met use cases ResearcherPOD en ErfgoedPOD – Patrick Hochstenbach en Miel Vander Sande
15:30 – 16:00       Weaving Solid into the fabric of media – projects and first results – Steven Dewaele & Tim Theys (SolidLab Flanders)
16:00 – 16:30       De Nederlandse Datakluis – Martijn van Dam
16:30 – 17:00       Solid Community NL – Gijs van den Beucken
17:00 – 17:30       Afronding met aansluitend borrel

Inschrijven

Het symposium is gratis, maar inschrijven is wel voorwaarde om mee te kunnen doen.

Lees meer en schrijf je in