Event

Online UKB studiemiddag Metadata 31 januari 2022

31-01-2022
online
Informatie en aanmelden

De UKB Expertisegroep Metadata organiseert in opdracht van het UKB Overleg Hoofden Backoffice op maandag 31 januari een online studiemiddag over metadata. Onderwerpen: RDA als metadatamodel voor muziekmateriaal, diversiteit en inclusie in metadata en de stand van zaken rond BIBFRAME bij de Library of Congress. Het belooft een boeiende middag te worden, niet alleen zeer aan te bevelen aan allen die met metadata werken, maar ook interessant voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rond metadata. In attachment het volledige programma met link naar aanmeldingsformulier. Of maak gebruik van de link hier pal onder. Aanmelden kan tot 17 januari.

Aanmelden vóór 17 januari.

Programma:

  • 13.00 – 13.15 uur – Korte inleiding door en over de Expertisegroep Metadata
  • 13.15 – 14.00 uur – Eric van Balkum (Podiumkunst.net). Het Podiumkunst.net heeft onlangs gekozen voor RDA als metadatamodel voor het verbinden van de voor muziek gerelateerde bibliografische metadata van de aangesloten instellingen. Eric vertelt onder andere over het onderzoek naar een geschikte standaard, hoe de keuze tot stand is gekomen maar ook voorbeelden van muziekmetadata uitgewerkt / geconverteerd naar RDA. Werkwijze: testmapping, conversietesten, etc. (inclusief ruimte voor vragen)
  • 14.00 – 14.15 uur –  Pauze
  • 14.15 – 15.00 uur – Sanne van Splunter (Koninklijke Bibliotheek): ‘ Diversiteit en inclusie in metadata’. Het inclusief maken van metadata houdt meer in dan een eenmalige opschoning van kwetsende termen. In deze presentatie gaat Sanne van Splunter in op de complexiteit van het onderwerp aan de hand van voorbeelden uit de metadata van de KB (inclusief ruimte voor vragen)
  • 15.00 – 15.45 uur – Paul Frank (Library of Congress): BIBFRAME en het gebruik van de BIBFRAME Editor bij de Library of Congress (inclusief ruimte voor vragen)
  • 15.45 – 16.00 uur –  Discussie en afsluiting